Jak portál podvodnabazaru.cz funguje

Poslání portálu

Portál vznikl za účelem možnosti nahlášení podvodníka z libovolného bazaru a propojení podvedených lidí. S velkým množstvím nahlášených podvodníků se vytvořila databáze a záhy se druhotným smyslem stala možnost vyhledávání a ověřování prodejců. Umožňujeme tak všem lidem veřejně na portálu vyjádřit pravdivě svoji zkušenost bez nutnosti registrace a podělit se s ní s ostatními.

Pojdme se podívat jak nahlášení probíhá a jak je možné s portálem pracovat.

 

V článku najdete kapitoly:

- jak a kam nahlásit podvod

- jak lze na portálu vyhledávat

- jak k podvodu přidat dodatečné informace

- jak k bankovnímu účtu přidat skutečné jméno majitele účtu

- jak přidat číslo trestního oznámení

- jak přidávat k podvodu komentáře

 

Jak a kam nahlásit podvod

Zde si ukážeme jak nahlásit podvodný e-mail, číslo účtu, telefon nebo podvodný eshop.

Aby na portálu podvedení lidé podvodníka našli, je potřeba ho nejdříve poprvé nahlásit. Čím dříve tím lépe. To může udělat kdokoli přes tlačítko "NAHLÁSIT PODVOD".

nahlasit_podvod

V ideálním případě je fajn hned napoprvé vyplnit maximum informací o podvodníkovi a umožnit tak ostatním vyhledat podvod podle více parametrů.

Do formuláře k podvodu lze vkládat tyto základní údaje: Číslo účtu / Variabilní symbol, Telefon, Email a Popis

Bankovní účet je obratem automaticky poslán do příslušné banky k prověření na páchání trestné činnosti.

Náš portál je také napojen na databázi podvodných eshopů, který spravuje Česká obchodní inspekce.

Jak nahlásit podvodný eshop se dozvíte přímo na stránkách ČOI. Hlášení se provádí přes jejich podatelnu.

podvod

Všechny výše popsané informace jsou uloženy do databáze a obratem je může kdokoli vyhledat přes tlačítko "VYHLEDAT".

 

Při vkládání informací o podvodu je povinností na sebe zanechat pravdivý kontakt, přes který vás portál může kontaktovat. Jméno je sice povinné, ale můžete napsat klidně jen přezdívku. Email je povinný a nejcenější co ostatním i sobě můžete při nahlášení zanechat. Posledním údajem, který dobrovolně můžete zanechat je telefon, ten se veřejně nezobrazí, ale může být rychlým kontaktem například pro policii, aby mohl si mohla vyžádat dodatečné informace.

Tím se dostáváme i k informaci, jak s daty o Vás pracujeme. Neveřejné informace jakými jsou Telefon a IP adresa poskytujeme Policii ČR, aby vás mohla v případě potřeby kontaktovat.

Po uložení příspěvku vám obratem přijde informace jak jako podvedený máte dále postupovat a pokud navíc zaškrtnete "Dostávat upozornění na nové komentáře", tak vás portál upozorní na nově přidané komentáře od jiných podvedených.

potvrzeni_podvod

Pokud byste se chtěli na něco obratem zeptat, můžete využít náš kontaktní formulář, jehož odkaz je přímo v emailu. V případě, že už nechcete dostávat upozornění na nové komentáře, tak stačí odpovědět na došlý email a uvést do předmětu slovo "nezasílat".

 

Jak lze na portálu vyhledávat

K vyhledávání podvodníků, bankovních účtů, telefonů, emailů, variabilních symbolů, podvodných eshopů slouží jedno jediné pole. Napište text který chcete vyhledat a klikněte na tlačítko "VYHLEDAT".

vyhledat

 

Jak k podvodu přidat dodatečné informace

Nahlášený podvod je možné přes tlačítko "DETAIL" rozkliknout a nabídnou se vám další možnosti doplnění informací a komentářů.

detail

Pokud potřebujete k podvodu doplnit další Číslo účtu/variabilní symbol, Telefon, Email můžete tak využít tlačítko "PŘIDAT INFORMACE".

Vložené údaje se uloží na detail podvodu. Záznam o vložení informací se uloží do komentáře a zároveň vám přijde potvrzení o vložení na email.

komentar_informace

 

Jak k bankovnímu účtu přidat skutečné jméno majitele účtu

Další možností doplnění informací je přidání přidání skutečného jména majitele účtu, které uděláte přes tlačítko "PŘIDAT SKUTEČNÉ JMÉNO MAJITELE ÚČTU". Zde je povinné vyplnit pravdivě: Jméno a příjmení majitele účtu a přiložit jako důkaz např. ofocený screen z internetového bankovnictví. Rozhodně sem nepatří fiktivní jména prodejců, pod kterými vystupují na bazarech. Jsou totiž často smyšlená.

pridat_majitele_uctu

Vložené údaje se uloží na detail podvodu. Záznam o vložení skutečného jména majitele účtu se uloží do komentáře a zároveň vám přijde potvrzení o vložení na email.

komentar_majitel_uctu

 

Jak přidat číslo trestního oznámení

Nahlášení podvodu na Policii ČR každému doporučujeme. Zvyšuje se tak šance dopadení podvodníka i výše škody, která se sčítá. Jakmile máte od policie přidělené číslo trestního oznámení můžete ho přidat přes tlačítko "PŘIDAT TRESTNÍ OZNÁMENÍ". Zde vyplníte: Výši podvodu, Číslo trestního oznámení a Místo, kde jste byli ohlásit.

Oznámení mohou vznikat od různých podvedených po celé České republice. V místě oznámení, kde škoda přesáhne 10 tisíc začne běžet hromadné řízení a předají se sem všechna dosud nahlášená i budoucí oznámení. Pokud víte, které číslo oznámení je takto vybráno jako hromadné řízení, je možné ho při přidání čísla trestního oznámení označit zaškrtnutím údaje "Jedná se o číslo hromadného řízení?".

Údaje se pak uloží na detail podvodu a ostatní podvedení uvidí, že již existuje oznámení a mohou se k němu přidat.

pridat_trestni_oznameni

Záznam o vložení trestního oznámení se uloží do komentáře a zároveň vám přijde potvrzení o vložení na email.

komentar_trestni_oznameni

 

Jak přidávat k podvodu komentáře

Nahlášený podvod lze libovolně, ale zároveň pravdivě komentovat přes tlačítko "PŘIDAT KOMENTÁŘ".

pridat_komentar

Zde si můžete vyměňovat zkušenosti s ostatními podvedenými. Všem, kteří si přáli být na nové komentáře upozornění a mají u svého jména uvedenou zelenou obálku přijde na nový komentář upozornění. Záznam o vložení komentáře se uloží do komentáře a zároveň vám přijde potvrzení o vložení na email.

obalka

 

Věříme, že vám tento popis pomohl pochopit princip fungování a chování portálu.

V případě dotazů nás kontaktujte přes webový formulář.

www.podvodnabazaru.cz

 

Sdílej článek: