Jak se vyvarovat podvodu při nákupu vstupenek z druhé ruky

Všichni to známe. Chceme jít na náš oblíbený koncert či divadelní představení, ale nestihli jsme oficiální prodej a vstupenky už jsou vyprodané. Co teď? Snažíme se sehnat vstupenky od někoho jiného, většinou přes Facebook skupiny nebo na stránce události. Tam se ale pohybují podvodníci, kteří se z nás snaží získat peníze, a vstupenky ve skutečnosti nemají. Pojďme se podívat, na co si v této situaci dát pozor a jak ji řešit.

Obsah

  1. Typické situace
  2. Praktiky podvodníků
  3. Jak předejít podvodu
  4. Swapper na pomoc!
  5. Co dělat, když jsem podveden?

Typické situace

V první situaci kupující pošle peníze na účet prodávajícího a v ten moment se prodávající začne vymlouvat a protahovat zaslání vstupenek. V tom horším případě přestane komunikovat úplně a kupujícího si zablokuje. Ten tak přišel o peníze a vstupenky nemá.

Druhým typem podvodu je několikanásobné prodání stejné vstupenky. Podvodník pošle vstupenku více lidem, od kterých inkasuje peníze. První kupující, který pak přijde na akci se může dostat dovnitř, ale ostatní už mají bohužel smůlu. Organizátor akce situaci nemůže nijak řešit, protože jsme si vstupenku nekoupili z originálního prodeje.

Praktiky podvodníků

Jaké jsou tedy běžné praktiky podvodníků a jak je poznat?

  • Na Facebook profilu mají minimum informací, špatně viditelný profilový obrázek, minimum přidaných přátel nebo pseudonym místo jména.
  • Naléhají na rychlé jednání a odkup vstupenek.
  • V komunikaci něco nesedí - prodávající se opakovaně vymlouvají, že zrovna nemají čas a zdržují.
  • Požadují platbu přes PayPal nebo jiné platební metody než bankovním převodem, případně chtějí peníze poslat do zahraničí, protože je v případě těchto metod složité dohledat jejich identitu.
  • Do Facebook skupin přidávají mnoho nabídek na různé akce.

Jak předejít podvodu?

Jak tedy předejít těmto situacím a vyhnout se podvodu? Nejspolehlivější varianta je koupit si vstupenky z oficiálního prodeje. V případě vyprodané akce to ale nejde. V tom případě se zkuste podívat, jestli ticketing agentura nenabízí oficiální cestu výměny vstupenky. Většina českých agentur to ale nenabízí, a pokud ano, tak komunikací přes email, která řádově trvá dny.

Pokud se tedy rozhodnete kupovat vstupenky od někoho z druhé ruky, následující tipy Vám můžou pomoct předejít nepříjemné situaci.

  • Zkontrolujte si Facebook profil prodávajícího a jeho aktivitu na stránce události nebo ve skupině. Podívejte se i na jméno v URL adrese Facebook profilu, ta se nedá jednoduše změnit.
  • Předem se domluvte na přesném postupu výměny a nespěchejte.
  • Chtějte po prodávajícím obrázek vstupenky bez QR / čárového kódu jako důkaz.
  • Plaťte za vstupenky pouze bankovním převodem. V případě problému pak banka může identifikovat podvodníka.
  • Vstupenku chtějte jako originální PDF soubor.
  • Po nákupu si ověřte u vydavatele vstupenky, že je platná.

I tak ale bohužel není jisté, že vstupenku nekoupilo více lidí. Dostavte se proto na událost co nejdříve.

Swapper na pomoc!

Alternativou k nákupu vstupenek je použít Swapper. Snažíme se udělat proces nákupu vstupenek maximálně jednoduchý a bezpečný. Vstupenku zaplatíte online kartou a máte ji ihned ke stažení. Prodávající dostane peníze spolehlivě na účet. Zároveň dokážeme zaručit, že nebyla v rámci platformy prodána více lidem.

Co dělat, když jsem podveden?

Pokud se i přes výše uvedené tipy stane, že Vás prodávající podvede, poslední šance je podat oznámení na policii. Zkuste také zjistit, jestli někdo neměl se stejným člověkem podobný problém. Budete tak mít společně více důkazního materiálu.

Kontaktovali jsme oddělení komunikace Policie ČR a získali od nich konkrétní informace, jak se k těmto případům staví a jak je nahlašovat.

Oznámení na polici

V případě podvodu máte k dispozici jméno, číslo účtu a záznam komunikace. Tyto informace policii pomůžou danou osobu identifikovat. Mají dokonce možnost si vyžádat identifikaci osoby od banky podle čísla účtu, pokud jsou splněny zákonné povinnosti. Policie se zabývá všemi nahlášenými případy nezávisle na výši škody. Často se jedná o pokračující trestnou činnost se škodou v řádech desítek tisíc korun a policie je díky nahlášení od více lidí schopna získat více údajů pro vyřešení případu.

Jak podat oznámení

Dle vyjádření policie je možno oznámení podat osobně, telefonicky nebo emailem. Nejlepší je však nahlášení osobní, protože policie Vám může rovnou předat dokumenty potřebné pro vyšetřování. Důležité je policii předat všechny relevantní informace - záznam komunikace, jméno, číslo účtu,…

Závěr

Nejjistější způsob nákupu vstupenek je z oficiálních zdrojů. Pokud to ale nejde, je potřeba si dávat hodně velký pozor na člověka, od kterého kupujeme, a je to jen o důvěře. Na druhou stranu ohlášení podvodu na policii je cesta, jak problém vyřešit. Proto je tady Swapper, jehož vizí je poskytnout lidem maximálně bezpečný způsob nákupu vstupenek od ostatních lidí.

 

Sdílej článek: